İMMİB Belgesi

Hizmet İhracatçıları Birliği

İMMİB Hizmet İhracatçıları Birliği , tek çatı altında toplayarak dışsatım ve dış ticaret hacmini artırmayı amaçlayan bir kuruluştur.

Maden ve metal ihracatını desteklemek, dışsatımı artırmaya yönelik çalışmalar yapmak, işleyişin aksamaması adına denetimler yapmak, üyelerin ve ilgili sektörlerde faaliyet gösterenlerin yeni gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak üzere kurulmuştur.

Ülke ekonomisine, refah düzeyine ve istihdamına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bu yapı toplamda birbirinden farklı 6 birimde faaliyet göstermektedir. 6O.000 üzerinde üyesi, 200’den fazla personeli ve geniş sektör altyapısı ile kümülatif ürün dışsatımını yaklaşık %50 oranında karşılamaktadır.

Türkiye’nin dünya ticaretindeki konumunu sağlamlaştırmak ve küresel ölçekte yapılan ihracatın kapsamını geliştirmek üzere çalışmalar yürütmektedir. Birliğin ana hedeflerinden biri de bu bağlamda ülke ekonomisini, istihdamını ve üretim-satım skalasını artırmaktır.

Online İMMİB İşlemleri

İhracat teşvikleri, barkod takibi, dışsatım istatistiklerine ve beyanname dökümanlarına ulaşma, beyanname işlemleri yapma gibi pek çok süreç online takip edilebilmektedir. Başvurular, bilgi edinimi, süreç takibi, gerekli belgeleri öğrenme, evrakları tamamlama ve ilgili mercilere yönlendirme gibi iş ve işlemlerin yapılması gerekebilmektedir.

Tüm bu adımlarda Medcure Danışmanlık olarak paydaşlarımızın yanındayız. Siz işletmenizin ürün ve ihracat hacmine odaklanın, geri kalan bu konuları biz sizin adınıza, maksimum fayda sağlayacağınız şekilde organize edelim. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

İMMİB Amacı ve Kapsamı Nedir?

İMMİB kuruluş amacı, öncelikle Türkiye ihracatını artırmaktır. Bu bağlamda dışsatım ürün gamını çeşitlendirmek, rakip ülkeler arasından sıyrılmak hedeflenmektedir. İhracatta ekonomik kalkınma ve istihdamı artırma anlamında üyelerine çeşitli kolaylıklar sunmaktadır. İMMİB kapsamındaki diğer temel hedefler:

  • İhracatçıların bir arada olacağı ve gelişmeleri takip edip paylaşabileceği sürdürülebilir bir yapı sağlamak,
  • Faaliyet alanlarını belirlemek sureti ile organize bir çalışma planı oluşturmak,
  • Türkiye içi kontaktlar oluşturmak ve ülke dışı ihracat ilişkilerini düzene oturtmak,
  • Türkiye ihracatının reklamını yapabilmek adına tanıtım organizasyonları düzenlemek,
  • Türkiye içinde ve yurt dışında tanıtım, reklam için fuarlar düzenlemek ve hali hazırda düzenlenmiş olan fuarlara katılıma teşvik etmek,
  • Bilgi ve gelişmeleri yakından takip edebilmek adına eğitimler düzenlemek ve bilgilendirici içerikleri dışsatım müteşebbislerine ulaştırmak,
  • Ticaret heyetleri aracılığı ile diğer ülkelerden Türkiye’ye ve Türkiye’den diğer ülkelere alım süreçlerini koordine etmek.

 

 

İMMİB Birlikleri ve İştigal Alanları Neler?

İhracata teşvik dahilinde İMİB, İDDMİB, TET, İKMİB, JTR ve ÇİB birlikleri yer almaktadır. Açılımları ve/ya uzantıları ise şu şekildedir:

  • İMİB: İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, 23 Mayıs 1976 tarihinde kurulmuştur.
  • İDDMİB: İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği; 06 Aralık 1986 tarihinde kuruldu.
  • TET : Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği; EEİB, 02 Eylül 1991 tarihinde kuruldu
  • İKMİB: İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği; 02 Eylül 1991 tarihinde kuruldu.
  • JTR Mücevher İhracatçıları Birliği; 01 Ağustos 2003 tarihinde kuruldu.
  • ÇİB: Çelik İhracatçıları Birliği; 20 Ekim 2005 tarihinde kuruldu.

İMMİB Faaliyet Alanları Nereler?

İMMİB geniş faaliyet alanı ile ihracat yapacak kurum ve kuruluşlara büyük kolaylıklar sunmaktadır. Sektör kırılımları, periyodik mal ihracat oranları ve toplam ihracat hacmi dikkate alındığında, ihracat desteklerinin etkisi kendi belli etmektedir.

“Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelik” ile “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birliklerin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” mevzuatlarında amaç, kapsam, görev ve sorumluluk gibi alanlar düzenlenmiştir.

Mevzuat ve faaliyet açısından yerli katılım ve sanal fuar organizasyonları, stant açma, hem sanal hem de fiziki alım faaliyetleri ile ihracat fazlası verebilmeye odaklanmaktadır. İhracatçılara hizmet sunabilmek ve dışsatıma teşvik etmek adına UR-GE projeleri yapılmakta, tasarım yarışmaları düzenlenmekte, yerel ve küresel projeler hazırlanmakta, ülke dışı fuar organizasyonları planlanmakta, Araştırma Geliştirme (AR-GE) pazarları belirlenmekte ve buralara ihracat yapılmaktadır.

İhracata Yönelik Devlet Destekleri

Türkiye ihracat hibeleri uluslararası satış yapan işletmelere, kurumlara ve kuruluşlara yardımcı olmaktadır.

Ülkenin geniş bir üretim ve satış hacmine sahip olması sayesinde, teşviklerin kapsamı da dışsatım teşvik oranları da iyi seviyelerdedir. Araştırma Geliştirme, Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesini destekleme, istihdam yardımı, pazara giriş desteği, tasarım desteği ve TURQUALITY’nin desteklenmesi mevzuatta yeri olan aktif ihracat teşvikleri arasındadır.

Medcure Danışmanlık, merak ettikleriniz konusunda kapsamlı bilgi ve hizmet alabileceğiniz güvenilir danışmanlık şirketidir. Devlet teşvikleri konusundaki tecrübesi ile sizlerin yanında. Hibe ve teşviklerden en üst seviyede yararlanabilmek adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.

call-icon

Telefon

0549 135 25 00

map-icon

Adres

Ayazağa Mah. Kemerburgaz Cad. Vadi İstanbul Park 7/B Blok No:7 İç Kapı 51 Sarıyer/ İstanbul