Sağlık turizmi dünya ölçeğinde giderek büyümeye devam ederken, Türkiye de bu alandaki yükselişini istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir.
Sağlık turizmi veya medikal turizm kısa bir tanımla, kişilerin tedavi, rehabilitasyon veya sağlıklarını geliştirecek hizmetler almak amacıyla kendi ülkelerinden başka bir ülkeye yaptıkları ziyaretlerdir. Sağlık turizmi sayesinde global ölçekte sağlık özelindeki yoğunluğun potansiyeli görülmüş ve bu potansiyel sağlık sektörü içerisindeki tüm aktörlerin gelişmesine olanak sağlanmıştır.
Sağlık turizmi kapsamında Termal sağlık turizmi, Medikal turizm, Yaşlı turizmi (3.yaş turizmi) ve Engelli turizmi gibi farklı alanlar bulunmaktadır. Türkiye’de bu alanlardaki hizmetler Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Turizm Daire Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
Ülkemizde sağlık turizmi hizmeti verebilmek ve bu amaca yönelik devlet teşviklerinden faydalanmak isteyen kurumlar, öncelikle sağlık turizmi yetki belgesi almalıdır.
Bu yazımızda sağlık turizmi yetki belgesi nasıl alınır ve sağlık turizmi yetki belgesi almak için tamamlanması gereken prosedürler nelerdir sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
Resmi gazetede yayımlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik” dahilinde tedavi maksatlı ülkemize gelen, TC vatandaşı olmayan ya da TC vatandaşı olmasına rağmen yurt dışında yaşayan gerçek kişilerin yararlanabildiği, tüm sağlık hizmetlerini kapsayan Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin alınması şarttır.
Hastane, tıp merkezi, poliklinik ve özel klinik sahibi doktorların yanında A sınıfı acente belgesi olan sağlık turizmi aracı kurumlarının da bu belgeyi edinmesi zorunludur. Aksi takdirde bu kurum ve kuruluşların sağlık turizmi yapamayacağı bildirilmiştir.
Sağlık turizmi hizmetleri vermeyi amaçlayan kurumların tamamlaması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Bunları aşağıda liste halinde bulabilirsiniz.
1) A Grubu Seyahat Acentesi İşletme Belgesi
Sağlık turizmi yetki belgesi edinebilmek için ilk basamaktır. Seyahat acentasının faal olabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurması ve bu belgeyi alması gereklidir. Sağladıkları hizmetlere göre A, B ve C grubu olarak 3’e ayrılan seyahat acenteleri, sağlık turizmi içerisindeki tüm hizmetleri verebilmeleri için A Grubu Seyahat Acentesine ihtiyaç duyar. Ayrıca TURSAB’ın A grubu özelinde şart koştuğu belirli kriterler bulunmaktadır.
2) Sağlık Kurumları İle Protokol Yapılması
Yetki belgesi için gereken 2. Koşul, en az 3 sağlık kuruluşu ile protokol imzalanmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken, protokol yapılacak olan kurumun hali hazırda Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ne sahip olmasıdır.
Protokol özelinde önemli olan 2 madde ise:
- Protokolün mutlaka her sayfasına imza atılmalı
- Anlaşma yapılan sağlık kurumunda imzalayan kişinin imza sirkülerinin de alınması
3) Çağrı Merkezi Altyapısı Sağlanması
Yetki belgesini temin edebilmek için tamamlanması gereken prosedürlerden bir diğeri de en az 2 yabancı dilde günün her saati hizmet verecek bir çağrı merkezi altyapısının kurulmasıdır. Bu 2 dilden birisinin muhakkak İngilizce olması gerekmektedir. Diğer yabancı dil, hedeflenen pazara göre değişkenlik gösterebilir.
Çağrı merkezi hizmeti veren bir firma ile anlaşma yapılarak bu altyapı kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu firma ile yapılan sözleşme daha sonra bakanlığa da sunulacaktır. Bunun yanında, yabancı dil bilen en az 2 personele daha ihtiyaç duyulmaktadır. Yine bunlardan birisinin mutlaka İngilizce bilmesi gerekmektedir.
4) Aracı Kurum Taahhüdü
Yetki belgesine giden yolda gereken adımlardan bir diğeri de bazı taahhütlerin imzalanmasıdır. Bu taahhüt, aşağıda bahsedilen hizmetleri yerine getirileceğini bildirmek maksadıyla verilmektedir. Sağlık turizmi yapmak için yola çıkan her kurumun yapması gerekli olan çalışmalardır.
- Farklı dillerde çalışan web sitesi: Türkçe ve İngilizce zorunlu olmak üzere, en az 3 dilde olmalıdır. Anlaşmalı sağlık kuruluşlarını da site üzerinde listelenmelidir.
- Sağlık sigortası: Sağlık turisti adı verilen kişilere uluslararası geçerliliği bulunan seyahat sigortası yapılmalıdır.
- Sağlık kuruluşlarına bildirim: Türkiye’ye sağlık hizmeti almaya gelen bir turistin isteklerini karşılayacak doğru tesisi bulabilmek için kendisinden temin edilen tıbbi kayıtlarla ön araştırma gerçekleştirilmelidir.
- Seyahat planlaması: Sağlık turizmi için ülkemize gelen kişilerin geliş-gidiş yolculukları ve konaklamaları planlanmalıdır.
- KVKK: Sağlık turistinden elde edilen bilgiler özelinde KVKK’ya uygun davranılmalıdır.
5) Personel Yetkinlik Koşullarının Sağlanması
Sağlık turizmi yetki belgesi kriterleri içerisinde, işe alınan personellerin yabancı dil bildiklerine dair bazı belgeler taraflarınca temin edilmelidir. Personel olacak kişilerin aşağıdaki sınavlardan en az birini geçmesi gerekmektedir.
- Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavında 100 üzerinden en az 65 puan aldığına dair belge.
- Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavına muadil sayılan ve uluslararası geçerliliği bulunan TOEFL, CAE, CPE veya PTE gibi seviye belirleme sınavlarından en az 65 puan alındığını gösteren belge.
- TÖMER B2 seviyesinde belge. Yalnızca Ankara Üniversitesi’nden temin edilen belge kabul edilmektedir.
- Herhangi bir Mütercim ve Tercümanlık bölümünden mezun olunduğuna dair belge.
Yazının başında bahsettiğimiz gibi, sağlık turizmi yapmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken yetki belgesine sahip olmak. Bunun için gerekli bütün bu prosedürler gözünü korkutmasın. Medcure Danışmanlık olarak size yol boyunca yardımcı olmak için buradayız.
Adres
Ayazağa Mah. Kemerburgaz Cad. Vadi İstanbul Park 7/B Blok No:7 İç Kapı 51 Sarıyer/ İstanbul